Tarmo Virves “Isiklikud pildid” Fotomuuseumis 11.12-29.01.2018

Fotomuuseumi projektiruumis on alates 11. detsembrist kuni 29. jaanuarini avatud Tarmo Virvese isikunäitus “Isiklikud pildid/Personal Pictures”. 5. jaanuaril kell 18.00 toimub vestlusõhtu ja näituse pidulik lõpetamine.

Näitusel väljas olevad tööd peegeldavad isiklikkust mitmel tasandil. Autor kasutab ajaloolisi fotomenetlusi andmaks edasi tänapäeval üha anonüümsemaks ja pealiskaudsemaks muutuvas fotograafiamaailmas isiklikku suhet pildistatavaga.
Kogu näituse ruum on ehitatud üles avaliku ja isikliku ruumi vastandusena. Avalikkusele nähtavad pildid kujutavad inimese nägu ja esemeid, just nagu me avalikus ruumis igapäevaselt näeme. Kardina tagant avaneb aga ruum, kus paljastub modelli/fotograafi intiimsem pilt. Tegu on ausate, igapäevaste piltidega inimese kehast ja seksuaalsusest.

Näitusel väljas olevad pildid on valmistatud ajaloolistes fototehnikates – dagerrotüüpia ja ambrotüüpia protsessis. Dagerrotüüpia on esimene avalikkusele esitletud fotograafilise kujutise valmistamise viise. 1839. aastast. Kujutis on osalt negatiivis, osalt positiivis, asub poleeritud hõbeplaadil.

Ambrotüüpa leiutati 1852. aastal ning on üks märgkolloodiummenetluse vormistamise võimalustest.

Tarmo Virves: “Raske on seletada, kuidas minu üks või teine pilt tekib… ma ei tee lihtsalt “klõpsu”. Kasutan vanu, keerulisemaid käsitöölisi fototehnikaid, kuna mind paelub protsess iseenesest. Mulle meeldib see omamoodi rituaalsus, mis tekib minu ja subjekti vahel. Katsetamine, ootamine, uus katse, veel ootamist. Kuni saabub õige tulemus. Hea pilt.

Mida ma piltidest otsin, on ausus ja olen üritanud jääda ausaks ka oma tööde tegemisel. Ma usun, et siinkohal ei vaja vaataja suuniseid. Pildid kõnelevad enda eest.”

Kuraator ja tekst Tanel Verk