Tallinna Fotokuu avanäitus “Visuaalkurnatus” Fotomuuseumi galeriis ja projektiruumis 02.09-08.10.2017

Alates 2. septembrist on Fotomuuseumis ja Tallinna Kunstihoones avatud kaasaegse kunsti biennaali Tallinna Fotokuu avanäitus „Visuaalkurnatus“. Kuraator Anthea Buysi koostatud näitusel kahes näitusepaigas saab näha 13 kunstniku teoseid.

Näituse avamine toimub reedel, 1. septembril kell 17:00 Fotomuuseumis ja kell 18:00 Tallinna Kunstihoones ning jääb avatuks 8. oktoobrini.
Kunstihoones toimuvast näitusest pikemalt: https://www.kunstihoone.ee/programm/tallinna-fotokuu-visuaalkurnatus/

Näituse „Visuaalkurnatus” tagamaad peituvad ilukirjanduslikus loos, mis jutustab pettekujutlustest, kinnisideedest ja spekulatsioonidest. See lugu räägib fotograafiast kui kindlast visuaalsest lähenemisest, mitte teatud tehniliste piirangutega meediumist, ja jõuab seetõttu välja veel seni teadmata sihtkohta.

Fotomuuseumis eksponeeritakse näituse osana kahte James Webbi teost. Kunstnik on välja valinud ühe muuseumikogu vanima ja märkimisväärseima foto – 1859. aastal tehtud ambrotüübi, mis sai kannatada konservaatori käe läbi 1960. aastatel. See muudetud objekt on Webbi päringute subjektiks – kunstnik esitab fotole küsimusi, koheldes seda kui mõtlevat olendit ja soovides näha, mida on võimalik kujutiselt teada saada. Muuseumi keldrigaleriis esitab kunstnik helinstallatsiooni, mille jaoks sai ta inspiratsiooni muuseumile annetatud anonüümsetest fotodest. Arvele võtmata “tundmatute” puhul on endiselt ebaselge, kas need on säilitamist väärt ajaloolised dokumendid või mitte.

“Rida isiklikke küsimusi, mis esitati Fotomuuseumis fotole tähisega “F. Freiberg. 1859”
Heli ja fotoinstallatsioon Fotomuuseumis
2017
Kunstnik valis välja ühe muuseumikogu vanima ja märkimisväärseima foto: 1859. aastal tehtud ambrotüübi, mis sai kannatada 1960. aastatel, kui konservaator määris seda alkoholiga ja moonutas sellega kujutist. See muudetud objekt on Webbi päringute subjektiks – ta on valmistanud ette küsimused, mida fotole endale esitada, koheldes seda kui mõtlevat olendit ja soovides näha, mida on võimalik teada saada. Installatsioonis on ambrotüüp pandud välja sedasi, et see on silmitsi küsija kehatu häälega.

“Tundmatu”
Kohaspetsiifiline heliinstallatsioon Fotomuuseumis
2017
Fotomuuseumi valduses on üks kogu Tallinna inimeste poolt aastate jooksul annetatud fotosid. Need kujutavad pulmi ja matuseid, ametlikke portreesid ja juhuslikke ülesvõtteid. Fotod on enamjaolt anonüümsed ja arvele võtmata – neid nimetatakse “tundmatuteks” ning endiselt on ebaselge, kas need on säilitamist väärt ajaloolised dokumendid või mitte. Kunstnik kutsus dramaturg Louis Viljoeni tundmatuid fotosid üheskoos läbi lappama ning otsima seoseid, narratiive ja lugusid, millele need võiksid vihjata. Pildid andsid neile visuaalse tõuke genereerimaks valimiku kirjanduslikke pilte, millele paar näitlejat saaksid hääled anda. Need sõnad edastatakse kõlarisüsteemist muuseumi tühja keldrisse; ruumi, mis on erinevatel aegadel olnud vangla, avalik käimla ja kodutute varjupaik.

James Webb (s 1975) on Kaplinnas elav ja töötav Lõuna-Aafrika kunstnik. Tihti on ta teosed ettekuulutamata sekkumised avalikes ruumides ning ta kasutab sageli mõttepunkte, ümberpaigutust ja détournement’i (diversioon, kaaperdamine), et uurida usu loomust ja tänapäevase maailma suhtlusviise. Webb kasutab erinevaid meedia vorme, sealhulgas heli, installatsiooni ja teksti, viidates konseptuaalsete ja minimalistlike traditsioonide aspektidele ning ka ta enda akadeemilistele õpingutele reklaami, võrdlevate religioonide ja teatri aladel.
Info: http://theotherjameswebb.com/

Tallinna Fotokuu on 1. septembrist 29. oktoobrini kestev rahvusvaheline kaasaegse kunsti biennaal, mis võtab lähtepunktiks fotograafia ja kaamerakultuuriga seotud arengud ning keskendub kunsti seostele protsessidega kaasaegses ühiskonnas, majanduses ja poliitikas. Täpsemalt saab Fotokuu tänavuse programmiga tutvuda aadressil www.fotokuu.ee.


“Rida isiklikke küsimusi, mis esitati Fotomuuseumis fotole tähisega “F. Freiberg. 1859”
James Webbi heli ja fotoinstallatsioon Fotomuuseumis
2017