16. ja 23. november
LINNAKINDLUSTUSTE LAUPÄEVAD

Linnakindlustuste laupäevad Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis 16. ja 23. novembril 2024

Tallinna Linnamuuseum kutsub kõiki tutvuma Tallinna kaitseajaloo sümboli ja kõige kõrgema kaitsetorni Kiek in de Köki vastvalminud püsinäitusega. Kahel järjestikusel laupäeval räägivad näituse kuraatorid ja eksperdid linna kuulsusrikkast kaitseajaloost värske väljapaneku näitel.

 

Laupäeval, 16. novembril kell 13
Tallinna kaitserajatiste areng 13. sajandist 19. sajandini. Tallinlaste osalemine linna kaitselahingutes.

 

Ajaloolased Toomas Abiline ja Tõnu Pedaru räägivad, kuidas kaubandusega jõukust kogunud linn püstitas linnamüüri ja kaitsetornid, mida ehitati edaspidi aina kõrgemaks ja vägevamaks vastavalt aja nõuetele. Nii on Tallinn ainuke linn Eesti alal, mida vaenuväed ei vallutanud ega purustanud. Jutuks tuleb, kuidas Tallinn seisis vastu vaenuvägedele ning kuidas ja miks üldse mindi üle muldkindlustustele. Eraldi teemana vaadatakse, kuidas hoiti linlaste kaitsevalmidust, mis aitas vastu pidada moskoviitide piiramistele ja pommitamistele.
Toomas Abiline tutvustab torni 0. ja 1. korruse ekspositsiooni, mis räägib Mustpeade vennaskonnast Tallinna kaitsel. Tõnu Pedaru avab torni 2.–5. korruse väljapanekut.

 

Laupäeval, 23. novembril kell 13

Relvastusest ajaloos ja linnakindlustustest kunstis.

Sissejuhatuseks tutvustab ekspositsiooni kuraator Tõnu Pedaru. Relvade ja kindlustuste kujutamisest kunstis kõnelevad Tallinna Linnamuuseumi relvakogu hoidja Ando Pajus ja kunstikogu hoidja Risto Paju. Muuhulgas võib kuulda, kuidas valati suurtükke, kuidas laeti, tulistati ja puhastati kahureid. Miks said populaarseks Kiek in de Köki kujutavad linnavaated? 19. sajandil enne fotograafia sündi jõudsid kunstnikud jäädvustada kindlustuste keskel väärtuslikke vaateid linnale.

NB! Enne või pärast kuraatori- ja eksperditundi saavad külastajad iseseisvalt tutvuda torni vastvalminud ekspositsiooniga.

Ühe loengu pikkus on kuni 60 minutit, sellele järgneb küsimuste-vastuste voor.

 

Täispilet 6 €
Sooduspilet 4 €

OSTA PILET