“Arhitekti visandid. Aleksandr Wladovsky albumist”
Näitus Vene teatris

Aleksandr Wladovsky (1876–1950) – kunstnik, arhitekt ja publitsist, Peterburi Kunstide Akadeemia kasvandik, esindab arhitektide plejaadi, kes on jätnud oma jälje 20. sajandi esimese poole Eesti arhitektuuri.

A. Wladovsky loominguline karjäär Eestis sai alguse 1908. aastal, kui ta asus ametisse Kreenholmi manufaktuuri arhitektina. 1917. aasta revolutsioon ja sõda avaldasid suurt mõju tema edasisele käekäigule noores Eesti vabariigis. A. Wladovsky tegevuse geograafia hõlmas mitmeid maakondi, kuid tema loomingu keskmeks sai pealinn, kuhu ta kolis 1920. aastate alguses. Arhitekti looming hõlmas paljusid stiilet – neoklassitsismist ja modernismist kuni art déconi. Art déco elemente võib kohata ka tema loodud interjööris restoran-kabareele Dancing-Palace „Gloria“, kus praegu asub Vene Teatri uus eksperimentaallava RING.

Näitusel on esitletud arhitekti ja kunstniku Aleksandr Wladovsky albumist pärit visandite, projektide ja fotode koopiad. Album on unikaalne dokument, mis võimaldab jälgida Wladovsky loometeed pea poole sajandi vältel. Näituse külastajad saavad tutvuda nii arhitektuursete fantaasiatega, mis jäid ainult paberile, kui ka ellu viidud projektidega – hoonetega, millest on saanud Tallinna, Narva ja Viljandi arhitektuuri lahutamatud osad.

Näitus on koostatud Tallinna vene muuseumi projekti „Minu Tallinn. Aleksandr Wladovsky“ raames koostöös Eesti Vene Teatriga.

 

Kuraator: Denis Jatsenko
Kunstnik-kujundaja: Jekaterina Poltavets (Katline Graphic Design)
Meeskond: Julia Kornejeva, Irina Krivorukova, Diana Janson, Irina Moissejenko
Näitusel on kasutatud materjale Andrei Ponomarevi erakollektsioonist pärit albumist „Arhitekt-kunstnik A. Vladovski joonistused, projektid ja ehitised“.
Täname: Merle Tank, Reeli Kork, Kristjan Arunurm, Eve Veigel, Heli Nurger, Elen Tisler, Lennart Kumm, Andres Lall, Leo Savila, Gleb Kuznetsov ja Aleksei Šiškin

 

Näituse valmimist toetas Eesti Kultuurkapital.

Illustratsioonid Aleksandr Wladowsky albumist.