Muinsuskaitsepäevad 28.09-1.10

Üle-euroopalised Muinsuskaitsepäevad on koondunud tänavu katusteema “Elav pärand” alla. Tähelepanu juhitakse tavadele, teadmistele, oskustele ja kommetele, mis on osa nii ammusest kui tänapäevasest kultuuripärandist.

Sündmuste kava: https://muinsuskaitsepaevad.ee/kava/

Tallinna Linnamuuseumi filiaalides toimub:

Tallinna linnaelumuuseum

Ekskursioon keskaegses kaupmehemajas

30. sept kl 12.00 (EST), kl 14 (RUS)

Räägime Muinsuskaitsepäevade puhul Vene tn 17 asuva hoone ajaloost ning ühest maja kunagisest omanikust – hansakaupmees Hans Viantist, kes elas oma perega siin sajandeid tagasi. Lisaks tutvustame mõningaid erilisi eksponaate meie muuseumi väljapanekus.

Sihtgrupp: täiskasvanud/pered.

Hind: 6 € / 4 € / perepilet 12 €.

Pilet kohapealt.

Kohtumispaik: Tallinna linnaelumuuseum, Vene 17.

 

Muinsuskaitsepäevade eri: ajaloomäng Tallinna vanalinna tänavail

“Tühja kõhuga keskaegses Tallinnas” on interaktiivne seiklusmäng, mida igaüks saab mängida endale sobival ajal ja valitud tempos, kehastudes virtuaalselt kas mõnulevaks või siis pigem kiireloomuliseks kassiks. Mängus osalemiseks on tarvis nutitelefoni ja Loquiz äppi.

Mäng on TASUTA!

Mängu alguspunkt on Tallinna linnaelumuuseum, Vene tänav 17.

Mängu kestus on 1-2 tundi ja sõltub sellest, kas valisid omale kiirust hindava või rahulikku sammu nautiva karakteri.

Kogu mängu marsruut kokku on umbes 3 km.

Loe seiklusmängu kohta lisaks SIIT

Kalamaja muuseum

Kalamaja rasketööstuse ajaloo ekskursioon

28. sept kl 18.00, algusega Jahu ja Suur-Patarei ristmikul

Tööstusajastu sünnitas tänapäevase Kalamaja. Andres Siplase ekskursioon vaatab, kuidas.

Tõsi, Kalamajale panid aluse ja andsid nime kalurid. Aga 19. sajandi lõpus saabus Kalamajja raske raua ajastu. Vetikate ja kalaraipehaisu asemele tuli tahm ja õli. Tõsi on ka see, et seesama raske raua ajastu kujundas kaasaegse Kalamaja näo. Oma tuuril otsime üles kohad, kus need maalt linna tulnud talupojad tervistkahjustavas keskkonnas ületunde tegid ning meenutame, mida nad seal tootsid. Ekskursiooni juhib Kalamaja kogukonnaliige ja kanalisatsioonikaevude luukide spetsialist Andres Siplane.

Pileti tuurile saab ostaSIIT.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseum

Ekskursioon bastionide peal ja maa all läbi Lindamäe

30. sept kl 14.00 (RUS), kl 15 (EST)

Kiek in de Köki kindlustustemuuseum korraldab tuuri, mis erakorraliselt läbib ka ühe Lindamäe aluse tunneliosa. Käime ka bastionide peal ehk Harjumäel ja Lindamäel ning kõneleme, mida põnevat on seal aegade jooksul toimunud.

Bastionidekompleks rajati 17. sajandi lõpul. Tänasel päevalgi on alles kolm bastioni koos käikudega. Avalikkusele on külastamiseks käigud praeguse Harjumäe ja Lindamäe all. Lindamäe alusesse tunnelisse on pääs vaid eriekskursiooniga. Lindamäe ehk Rootsi bastionide tunnelites elutseb ka Euroopa koopaämblikke (Meta menardi), mistõttu püüame nende elutegevust vähem häirida.

***
1980. aastatel ilmestas linna tänavapilti noorte punk-kultuur, osa punkareid elutses ka bastionikäikudes.

Algus Kiek in de Kökist, Komandandi tee 2. Lõpuks väljume tunnelist Vabaduse väljakule. Kestus umbes 1 tund ja 30 minutit.

Eestikeelse tuuri pileti saab osta SIIT.

Venekeelse tuuri pileti saab osta SIIT.

Tallinna vene muuseum

29.09. kl 16.00 avab Tallinna vene muuseum Narva Keskraamatukogus näituse “Arhitekti visandid. Aleksandr Wladovsky albumist”.
Aleksandr Wladovsky (1876–1950) – kunstnik, arhitekt ja publitsist, Peterburi Kunstide Akadeemia kasvandik – esindab arhitektide plejaadi, kes jätnud  jälje 20. sajandi esimese poole Eesti arhitektuuri. Näitusel on esitletud arhitekti ja kunstniku Aleksandr Wladovsky albumist pärit visandite, projektide ja fotode koopiad. Album on unikaalne dokument, mis võimaldab jälgida Wladovsky loometeed pea poole sajandi vältel. Näituse külastajad saavad tutvuda nii arhitektuursete fantaasiatega, mis jäid ainult paberile, kui ka ellu viidud projektidega – hoonetega, millest on saanud Tallinna, Narva ja Viljandi arhitektuuri lahutamatud osad.