Alates 28. setembrist
Noolegrupi näitus “Sogases vees” Kalamaja muuseumis

28.09.2024-30.04.2025

Kunstnikerühmituse –> Noolegrupp näitus on ristkorrutis metafooridest ja muinasjutust, keelemängust ja kibedast kujundlikkusest.

Spetsiaalselt Kalamaja muuseumi galeriiruumi loodavas installatsioonis viidatakse tõsistele küsimustele humoorika võrdluse ja ruumilise kihilisusega. Korraga on nähtavad tardunud ja kiirendatud ajahetk. Lisaks kunstilisele on teosel olemas ajalooline mõõde, piirkondlik peegeldus ning kogu asi näeb magusalt museaalne välja.

 

 

Väljapaneku aluseks on kaks mahukat  kollaažiseeriat:
„Sogases vees I” (kollaaž, objekt, installatsioon) 2019 – koosneb 230 A3 formaadis värvilisest trükipildist, mis teaduslik-propagandistlikul eesmärgil tutvustavad tollase NSVL territooriumil tööstuslikult püütud kalu. 1949. aastal välja antud kõvade kaantega mapp oli kunstikooli pedagoogidel käest kätte liikunud õppevahendite ruumi, leides üha vähem kasutust.

Noolegrupi kunstnike käes on kaunid kalapildid läbi teinud delikaatse, kuid põhimõttelise nihestuse ja kalade silmad on muutunud inimsilmadeks.

„Sogases vees II” (kollaaž, interaktiivne publikuprogramm näitusel) 2019 on suurest hulgast elementidest koosnev figuuride sari, mis on loodud meie ja näitusekülastajate poolt ning olnud eksponeeritud Haapsalus –> Noolegrupi näitusel. Figuurid on korraga kalad ja inimesed.

Kalamaja näitusele on kavas luua spetsiaalne animatsioon, ehk siis panna need figuurid liikuma nii ekraanil, kui ka seintel.

–> Noolegrupp (ingl. k. –> Arrowgroup) on aastast 2004 tegutsev kunstirühmitus, kuhu kuuluvad Triinu Jürves (s. 1974) ja Villem Jahu (s. 1985).

–> Noolegrupi teosed on enamasti installatiivsed või performatiivsed keskkonnad ja objektid, mille abil visualiseeritakse kujundlikult käsitletav teema või probleem. Tihti on kasutaud video- või helikunsti vahendeid, alati on eesmärgiks puhta ja selge kujundiga läbikomponeeritud kohaspetsiifiline lahendus. Enamasti on rühmituse tööd interaktiivselt kaasavad või avaliku ruumiga suhestuvad. –> Noolegrupile ei ole võõras huumor, tihti kasutatakse mitmekihilisi kultuurilisi viiteid.
Näitusete nimekirjas on 15 soolonäitust ja üle 40 ühisprojekti, grupinäituse ja esinemise Eestis, Soomes, Lätis, Saksamaal, Slovakkias, Prantsusmaal ja Suurbritannias.

Vaata ka: noolegrupp.blogspot.com