Näituse “Palume lauda!” publikuprogramm
Tallinna Linnaelumuuseumis

Sel sügisel toob näituse “Palume lauda!” publikuprogramm vaatajani ülevaate sellest, kuidas on tallinlased eri aastakümnetel tähistanud elu tähtsündmusi pere ja lähedaste ringis. Muuseum uurib, mil moel on viimase sajandi jooksul muutunud siinsed lauakatmise kombed.

Olgu selleks argiõhtud pärast kooli ja tööd pereringis laua ümber istudes või erilised sündmused koos ühiste pidusöökidega – koos veedetud aeg, kuuldud lood ja kombed annavad edasi olulise osa elamiskultuurist. Kodune lauakatmine hoiab elus peresidemeid ja loob ka meie suhtlusvõrgustikke. Mida ebaturvalisem on ümbritsev elu, seda väärtuslikumaks saavad meie sidemed lähedastega ja üha tähtsam roll on inimestel, keda enda ümber koondame. Koos veedetud aeg, jagatud lood ja kodused tavad kannavad edasi elamiskultuuri ning aitavad kaasa väärtuste järjepidevusele. 

 

14. septembril kell 14

Portselanimaali töötuba Merle Kusmaga Tallinna linnaelumuuseumis 

Rahvuskultuuride päevade raames toimub Tallinna linnaelumuuseumis portselanimaali töötuba. Töötoas tutvutakse portselanmaali tehnikatega ja osalejad saavad keraamik Merle Kusma juhendamisel maalida omale meelepärase mustri/motiivi/ornamendiga kruusi.  

Eelnev joonistusoskus või kunstianne pole hädavajalik – mustri saab peale kanda ka šablooni abil ning inspiratsiooni leidmiseks on kohapeal piisavalt raamatuid ja abimaterjale. Maalitud esemed lähevad ahjupõletusse ning need saab kätte paari päeva pärast. 

Osalemine: 15 €  

Soeta pilet SIIT! 

 

28. septembril 14 

„Üle linna kohvilaud“ – muuseumikohtumine etiketinõustaja Maimu Hindiga Neitsitorni kohvikus

28. septembril kell 14.00 kutsub etiketinõustaja Maimu Hint Neitsitorni kohvikusse, kus kõneleb argipäeva lauakommetest alates 1980. aastatest kuni tänapäevani ja annab praktilisi näpunäiteid, kuidas saavutada kodune elegants ka perele lauda kattes. Ühisest kohvilauast minnakse Väravatorni näitusele „Lõputu kohvijoomine“, sama piletiga saab hiljem külastada ka Tallinna linnaelumuuseumi näitust „Palume lauda!“. 

Hind 15€ inimese kohta.

Soeta pilet SIIT!

 

5. oktoobril kl 14

Anu Kannikese loeng “Kodused koosviibimised 20. sajandi algupoolel. Serveerimine ja lauakombed”  Tallinna Linnaelumuuseumis

Loengus tuleb juttu erinevat laadi kodustest vastuvõttudest, pidudest, tee- ja kohvilaudadest möödunud sajandi alguskümnenditel. Tutvustatakse viisaka seltskonnaelu reegleid, perekondlikke rituaale, menüüsid, toidu serveerimise viise ning lauakombeid. Räägitakse ka kommete muutumisest ning perenaistele suunatud soovitustest ja näpunäidetest ning lauakatmist mõjutanud moesuundadest.  

Loengu hind on 12€ inimese kohta.  

Soeta pilet SIIT! 

 

Näituse “Palume lauda!” kuraator: Kristina Madisson-Laht

Kunstnik: Merike Tamm

Näituse teostus: Merike Tamm (kujundus, GD, butafooria), Joonas Parve (ehitus), Jaanika Jüris (kujundus, ehitus, butafooria), Luise Sommer (valgustus)

Projekti tehniline tugi ja kontakt: Karoli Loo, või

Näitus on avatud 11. maist kuni 31. detsembrini.