Tallinna rahvaste muuseum
on kaasavam ja avaram versioon endisest Tallinna vene muuseumist

Tallinna rahvaste muuseum on kaasavam ja avaram versioon endisest Tallinna vene muuseumist.

Varem Tallinna vene muuseumi nime kandnud Tallinna Linnamuuseumi filiaal kannab alates septembrist Tallinna rahvaste muuseumi nime, olles nüüd laiendanud haaret ja tegutsedes veelgi kaasavamalt Tallinna eri rahvaste kultuuri tutvustamisel.

Alates 14.-24. septembrini toimuvatest Rahvuskultuuride päevadest ja Pika tänava festivalist 15. septembril hakkab Tallinna Linnamuuseumi Pikk tänav 29a asuv filiaal, senine Tallinna vene muuseum tegutsema Tallinna rahvaste muuseumi nime all. Tallinna rahvaste muuseum ühendab pealinna erisuguseid kultuuriruume, vahendades, talletades ning väärtustades kohaliku ajaloopärandi kultuurilist ja rahvuslikku mitmekesisust ning eri rahvaste panust siinsesse kultuurilukku.

Muuseumi jaoks on nimemuutus seotud muuseumi nime ja sisu kooskõlla viimisega. „Kelleltki ei võeta sellega midagi ära, pigem saavad kõik tänu laiemale haardele võimalusi juurde,“ kinnitab muuseumi juhataja Denis Jatsenko. Muuseumi siht on olnud juba mõnda aega kajastada Tallinnas elavate eri rahvaste pärandit ja traditsioone ning panust meie kultuurilukku. 2021. aastal muuseumis loodud näitus „Muuseumi laboratoorium“ sündis koostöös antropoloogidega Eestis elavate eri rahvaste küsitluse tulemusel. Laboratooriumi näitus sai kogukonna kaasamise eest Eesti Muuseumiühingu väikese muuseumiroti ja tänu sellele tööle sai muuseum ka uue kontseptsiooni.

Tallinna rahvaste muuseumi juhataja Denis Jatsenko ja Tallinna Linnamuuseumi direktor Heli Nurger uuenenud nimega muuseumi ees.

Tallinna Linnamuuseumi direktor Heli Nurger toob välja: „Muuseumi viimased näitused on viinud meid palju kaugemale ja sügavamale kui pelgalt üks rahvus. Näitus „Naise jõud“ tutvustas 2023. aasta alguses erinevatest slaavi rahvustest tallinlannade mälestusi rahvarõivaste kaudu. Viimati oli muuseumis vaatamiseks vene-poola päritolu tallinlase Aleksandr Wladovsky näitus. Praegune näitus kõneleb Mustamäest, tänaseni multikultuursest linnaosast. Peagi on tulekul näitus meeste elustiilist ehk erineva kultuuritaustaga garaažiomanikest ja garaažidest.“

Muuseumi on endiselt oodatud kõik sõltumata rahvusest ja kõik senised vene muuseumi töötajad jätkavad oma tööd Tallinna rahvaste muuseumis. Kõik töötajad valdavad eesti, vene ja inglise keelt ning rahvaste muuseumil on võimekus suhelda ka saksa ja prantsuse keeles. Jätkuvalt pakub muuseum ekskursioone, muuseumitunde, kuraatorituure ja muid üritusi ka vene keeles.

Muuseumi tegevuse ja näitustega saab lähemalt tutvuda muuseumi kodulehel.

Täpsem info: Tallinna Linnamuuseumi arendusjuht Katrin Lagerest, , tel 588530.

Tallinna rahvaste muuseum Pikal tänaval