25.juunil kell 15 Jalutuskäik mööda vanalinna legendaarseid kohvikuid

Kutsume pühapäeval, 25. juunil kell 15 jalutuskäigule vanalinna!

Linnatuuril, algusega Raekoja plats 12, tutvustatakse linna vanimaid kohvikute asukohti 18. sajandist 20. sajandini.
Teekonnal pajatame, millised olid eri aegadel populaarsemad kohvikud ja mida tähtsat või kultuuriloolist mingi koht omas.
Tuuri lõpetab väike kohvijoomine Neitsitorni neljandal korrusel – 80-ndate stiilis kohvikuinterjööris nostalgiliste küpsistega

Ühtlasi on võimalik tutvuda värskelt avatud näitusega „Lõputu kohvijoomine“* mis on kui nostalgiareis Tallinna vanalinnas kunagi olnud ja ka praegu töötavatesse menupaikadesse. Väljapanek Lühikese jala väravatornis tutvustab ajaloolisi kohvikuid, neile eritellimusel valminud mööblit ja kohalikku kohvikukultuuri laiemalt.

NB! Ostetud tuuripiletiga on 15. juunist võimalik vaadata ka näitust Budapesti ajaloolistest kohvikutest, mis asub Kiek in de Köki kõrgemal korrusel! Vanade ja kuulsate Budapesti kohvikupiltide ja nõude nautlemisele saab ülevaate ka kohvi Euroopasse jõudmise loost.

Näitus sukeldub oivalisse kohvimajade ajalukku ning veenab külastajat kirjanik Dezső Kosztolányi 1914. aasta kirjutises “Budapest – kávéváros” (Budapest – kohvi linn) toodud sõnade õigsuses: “Mis juhtub Maa peal, juhtub siin!”

Kohvikutenäitus viib ajaloolisele rännakule 17. sajandi lõpust 1980. aastateni, andes 19. sajandi teises pooles Kesk-Euroopa metropoliks tõusnud linna kujunemisloost ülevaate selle mõru, tumeda ja Türgist saabunud joogi ning selle tarbimiseks ehitatud majade pilgu läbi. Mida kõike sealt leida ja saada ei võinud!

Tule näituse avamisele ja rända koos meiega omaaegsetes kohvimajades. Pakutakse nii kohvi kui ka kohvikõrvast, mille hulka kuuluvad mh värvikad lood kohale tulevalt näituse kuraatorilt, Noémi Salylt ning Ungari kaubandus- ja turismimuuseumi direktorilt Róbert Törökilt.

Näitus valmis Pesti, Buda ja Óbuda linnade 1873. aastal Budapestiks ühendamise 150. juubeliaasta puhul ning toimub paralleelselt Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi Lühikese jala torni näitusega “Lõputu kohvijoomine” Tallinna kohvikute ajaloost.

 

OSTA PILET