5. detsember
Kokandusürituste sarja „Kalamaja maitsed“ piparkoogipidu Tuuliga

„Kalamaja maitsed“ on Kalamaja muuseumiköögis toimuvad kohtumised, kus huvilised valmistavad Kalamaja praeguste ja kunagiste elanike juhendamisel aegumatute retseptide järgi maitsvaid roogi. Oma kätetööl lastakse üheskoos hea maitsta, lisaks saab kaasa kõikide valminud toitude retseptid.

Kalamaja maitsed Maruga, oktoober 2022

 

Järgmine, jõuluhõnguline kokandusõhtu toimub 5. detsembril kell 18.

Detsembri kokandusõhtul valmistake koos Kalamaja muuseumi töötaja ja kogukonnaliikme Tuuliga piparkooke.

Kalamaja Tuuliga koos saab küpsetada erinevaid põnevaid ja erilisi piparkooke, kas endale söömiseks või toredaks kingituseks sõpradele. Tuuli on tõeline piparkoogiteadlane, ta on löönud aastaid kaasa Piparkoogimaania näitusel ja tema vanaisa oli pagar.

Kalamaja maitsete kokandusõhtu osalustasu on 15 eurot, osaleda saab vaid ette ostetud piletiga. Kohtade arv on piiratud!

 

Pileti detsembri kokandusõhtule saab SIIT.

 

Uuel aastal juba uued Kalamaja maitsed: 16.01, 20.02, 13.03, 10.04. Kõik kokandusõhtud algavad kell 18.00.

Kohtumiseni!

 

 

Toimunud kokandusõhtud:

14. novembril õpetas Nabila Kalamajas Indoneesia toite valmistama. 

“Minu nimi on Nabila Naritami, aga võite mind Nabiks kutsuda! Olen algselt Jakartast, Indoneesiast, aga alates 2020. aastast olen elanud ilusas Tallinna linnas, Eestis. Töötan siin eelkooli õpetajana ning armastan ka Indoneesia toidust tuleva rõõmu jagamist. Mul on olnud hea meel käia üle Eesti, korraldades kokanduskursuseid Kohilas ja muudes toredates paikades, ning nüüd siin Kalamaja muuseumis.

Olen elevil, et selle toreda üritusega juhendada teid mõne maitsva Indoneesia lemmiku tegemisel – martabak telur, krõbedad maisifritterid, aurutatud kookosriis, tempe orek ja sealiha satay maapähklikastmega. Lõbutseme koos kokates!”

 

10. oktoobril õpetas Kalamaja päevade projektijuht ja Kalamaja fänn Katrin Aedma valmistama India toite.

India perenaise kööki kiikasime koos maailmakodaniku, koolitaja ja (aja)kirjanik Katrin Aedmaga, kes on üle 15 aasta elanud pea kuus kuud igal aastal Indias, õppinud India kultuuri ja kokakunsti, kirjutanud Indiast artikleid, raamatuid ja Goa blogi.

Saime teadmisi ja oskusi kikerherne jahu mitmekülgsest kasutamisest.

Valmistasime koos lihtsad suupisted, mis andisd tohutu loomingulise lähenemise võimaluse, tegime kõrvale maitsva kastme ja päris õige kuulsa India masala tee! Rääkisime Indiast, India kultuurist, söögist ja joogist.

Koos teeme, koos naudime!

Katrin võttis kaasa ka autorihinnaga raamatuid „India imelised maitsed. 31+ lihtsat retsepti“.

Autentseid ja huvitavaid eestikeelseid India toidukultuuri ja kokkamisvideoid saab vaadata Katrin Aedma blogist.

 

19. septembril õpetas Liubov Koobas kuidas teha Udmurdimaa rahvustoitu perepetše

Rahvuskultuuride päevade raames sai Kalamaja muuseumi köögis õppida udmurdi traditsiooniliste pirukate perepetšide valmistamist ja tutvuda udmurdi rahvarõivaste ning toidukultuuriga. Kokandusõhtut juhendas udmurdi rahvusest õpetaja Liubov Koobas.

 

Hooaeg sügis 2023 – kevad 2024 pakkus palju põnevaid maitseid. Suur tänu kõikidele juhendajatele ja osalejatele!

Septembris Rahvuskultuuride päevade puhul tegime Brasiilia-hõngulisi Brigadeirosid ja Pão de queijosid Marise, Saskia ja Thiagoga Café Brasil-ist Volta tänavalt, oktoobris valmistasime hobikoka Mardiga imehead risotot, mozzarella salatit ja laavakooki. Novembris valmisid meie köögis kartulipannkoogid ja Tom Kha supp Argo ja Jüriga. Detsembris küpsetasime endise kalamajaka Merikese juhendamisel tema lapsepõlve jõulude piparmündipräänikuid ning põlise kalamajaka Anneliisi retsepti järgi piparkooke. Uue aasta esimesel kuul õpetas Ülle Okas meie köögis spinatisupi retsepti ning jagas põnevaid lugusid oma elust ja perekonnast, kes on siin elanud juba mitu põlvkonda. Vabariigi aastapäeva puhul valmistasime veebruaris Danieliga maitsvaid leibasid ning juba märtsikuus kaunistasid meie köögilauda värvilised salatid ja leivakatted meie särava Bianka Soe õpetusel. Aprillis jagas Pavlo kahte erinevat borši retsepti – Lääne-Ukraina talvist ja Lõuna-Ukraina suvist.

 

Hooaeg sügis 2022 – kevad 2023 oli väga meeleolukas ja suur tänu kõikidele juhendajatele ja osalejatele!

Oktoobris tegime õunatoite koos Maru Metspaluga, novembris valmistasime ajatut külmlauda põliste Kalamaja prouade Anneliis Tõldsepa ja Aita Rauaga, detsembris küpsetasime Jelena Rootamm-Valteriga piparkooke, jaanuaris tuli Pelgulinnast külla Daniel Teichmann, kellega koos valmisid maitsvad õllega kergitatud leivad, sõbrakuul küpsetasime Merike Ojamaaga roosasid piparmündipräänikuid, teatrikuul sai Teoteatri Kristiine Truuga kõht kolme erinevat suppi täis, aprillis tegime Salme Teatri eestvedaja Kristjan Arunurmega muuhulgas juustust ürdi-vürtsiputru ja mune Birminghami moodi ning mais käisid Mehhiko vanaemade tarkusi jagamas Kalamaja mehhiklased Secret Mexican Societyst.