20. veebruar
Kokandusürituste sarja „Kalamaja maitsed“ Vabariigi aastapäeva eelne kohtumine

„Kalamaja maitsed“ on Kalamaja muuseumiköögis toimuvad kohtumised, kus huvilised valmistavad Kalamaja praeguste ja kunagiste elanike juhendamisel aegumatute retseptide järgi maitsvaid roogi. Oma kätetööl lastakse üheskoos hea maitsta, lisaks saab kaasa kõikide valminud toitude retseptid.

Kalamaja maitsed Maruga, oktoober 2022

 

Järgmine kokandusõhtu toimub 20. veebruaril kell 18.00, kokkame koos Hando ja Eva-Tiinaga!

Hando ja Eva-Tiina ütlevad: „Oleme Kalamajja sisserändajad, kuid nüüdseks juba üle 30 aasta siin elanud. Tunneme end koduselt. Oleme mõlemad algselt töötanud muusika alal – Hando kaitseväes orkestrandina ja Eva-Tiina Kalamaja põhikoolis muusikaõpetajana. Muusika saadab meid tänaseni.
Toiduvalmistamine on meie peres viimastel aastatel jäänud suures osas Hando õlule. Eva-Tiina vallutab köögi siis, kui on vaja küpsetada.
Kalamajas elades sobib lauale eriti hästi kala ning saabuvast Vabariigi aastapäevast inspireetituna valmistame Eesti rahvuskala räime kahte moodi. Taustaks kuulame kaitseväe orkestrit meenutades sobivat muusikat“.

Kalameister on Hando ja Eva-Tiina küpsetab kala juurde leiva.

Kalamaja maitsete kokandusõhtul osalemine: 15 €.
Osaleda saab ette ostetud piletiga.

OSTA PILET

Kohtade arv on piiratud!

 

13.03 kell 18.00 Kalamaja maitsed Danieliga

 

Minu nimi on Daniel Teichmann. Esimesed 17 aastat elasin Tallinnas Nõmmel kuid keskkooli läksin õppima Pelgulinna. Põhja-Tallinnas olen nüüd elanud kakskümmend aastat. Olen 37 aastane ning seitsmeaastaste kaksikute isa. Kutsehariduselt olen pagar- kondiiter ja kõrghariduselt eesti viipekeele tõlk. Süüa hakkasin tegema varases lapsepõlves olude sunnil. Nimelt olin ma lapsepõlves hommikuti väga varane ärkaja ning ma ei soovinud oma vanemaid nädalavahetustel üles ajada. Hakkasin ise hommikuti endale süüa tegema. Minu suurimaks iidoliks kokanduses on olnud telekokk Jazz.
Leiva tegemiseni jõudsin mõned aastad tagasi tänu oma pojale, kes küsis minult, et millal me koos leiba hakkame tegema? Nii me koos pojaga alustasime leivaküpsetamisega. Nüüd sageli lapsed küsivad, et millal me jälle koos leiba teeme. Sügisest 2024 alustasin tööd Rocca al Mare Koolis leivategijana. Igapäevaselt valmistan tuhande neljasajale inimesele kolmkümmend pätsi leiba.

 

Kalamaja maitsete kokandusõhtul osalemine: 15 €.
Osaleda saab ette ostetud piletiga.

OSTA PILET

 

Kohtade arv on piiratud!

 

Järgmised Kalamaja maitsed sel kevadel veel 10.04. Kõik kokandusõhtud algavad kell 18.00.

Kohtumiseni!

 

 

Toimunud kokandusõhtud:

16. jaanuaril 2025 juhtis kokandusõhtut Linda Vana-Kalamaja tänavalt.

Linda on põline tallinlane ja kalamajakas juba nii ammusest ajast, kui “Balti jaama taga” elamine veel inimestel kulmud kuklani kergitas. Erialaselt tegutses Linda aastaid kunsti- ja kultuuripärandi vallas, mh pärandiga seotud kriiside lahendamisega ning just kriisihalduse temaatikaga ta peamiselt täna tegelebki. Linda suureks kireks on toit, süüa meeldib talle enda sõnul väga, samas toidu valmistamine võiks ideaalses maailmas jääda kellegi teise õlgadele. Kuna aga alati nii ei õnnestu on end õgardnaiseks nimetav Linda leidnud mõned lihtsad, kuid imemaitsvad toidud, mida ta ikka ja alati juba paar aastakümmet enda ja teiste rõõmuks valmistab.

Valmistamisele tuli LLL ehk Linda Lihtne Lasanje ja pere- ning sõpraderingis Linda Šokolaadikoogina tuntud kolme šokolaadi kook. Kummaski toidus hea ja paremaga kokku ei hoitud ja toidukooma oli garanteeritud.

05. detsembril valmistasime koos Kalamaja muuseumi töötaja ja kogukonnaliikme Tuuliga piparkooke.

Kalamaja Tuuliga koos sai küpsetada erinevaid põnevaid ja erilisi piparkooke, kas endale söömiseks või toredaks kingituseks sõpradele. Tuuli on tõeline piparkoogiteadlane, ta on löönud aastaid kaasa Piparkoogimaania näitusel ja tema vanaisa oli pagar.

 

14. novembril õpetas Nabila Kalamajas Indoneesia toite valmistama. 

“Minu nimi on Nabila Naritami, aga võite mind Nabiks kutsuda! Olen algselt Jakartast, Indoneesiast, aga alates 2020. aastast olen elanud ilusas Tallinna linnas, Eestis. Töötan siin eelkooli õpetajana ning armastan ka Indoneesia toidust tuleva rõõmu jagamist. Mul on olnud hea meel käia üle Eesti, korraldades kokanduskursuseid Kohilas ja muudes toredates paikades, ning nüüd siin Kalamaja muuseumis.

Olen elevil, et selle toreda üritusega juhendada teid mõne maitsva Indoneesia lemmiku tegemisel – martabak telur, krõbedad maisifritterid, aurutatud kookosriis, tempe orek ja sealiha satay maapähklikastmega. Lõbutseme koos kokates!”

 

10. oktoobril õpetas Kalamaja päevade projektijuht ja Kalamaja fänn Katrin Aedma valmistama India toite.

India perenaise kööki kiikasime koos maailmakodaniku, koolitaja ja (aja)kirjanik Katrin Aedmaga, kes on üle 15 aasta elanud pea kuus kuud igal aastal Indias, õppinud India kultuuri ja kokakunsti, kirjutanud Indiast artikleid, raamatuid ja Goa blogi.

Saime teadmisi ja oskusi kikerherne jahu mitmekülgsest kasutamisest.

Valmistasime koos lihtsad suupisted, mis andisd tohutu loomingulise lähenemise võimaluse, tegime kõrvale maitsva kastme ja päris õige kuulsa India masala tee! Rääkisime Indiast, India kultuurist, söögist ja joogist.

Koos teeme, koos naudime!

Katrin võttis kaasa ka autorihinnaga raamatuid „India imelised maitsed. 31+ lihtsat retsepti“.

Autentseid ja huvitavaid eestikeelseid India toidukultuuri ja kokkamisvideoid saab vaadata Katrin Aedma blogist.

 

19. septembril õpetas Liubov Koobas kuidas teha Udmurdimaa rahvustoitu perepetše

Rahvuskultuuride päevade raames sai Kalamaja muuseumi köögis õppida udmurdi traditsiooniliste pirukate perepetšide valmistamist ja tutvuda udmurdi rahvarõivaste ning toidukultuuriga. Kokandusõhtut juhendas udmurdi rahvusest õpetaja Liubov Koobas.

 

Hooaeg sügis 2023 – kevad 2024 pakkus palju põnevaid maitseid. Suur tänu kõikidele juhendajatele ja osalejatele!

Septembris Rahvuskultuuride päevade puhul tegime Brasiilia-hõngulisi Brigadeirosid ja Pão de queijosid Marise, Saskia ja Thiagoga Café Brasil-ist Volta tänavalt, oktoobris valmistasime hobikoka Mardiga imehead risotot, mozzarella salatit ja laavakooki. Novembris valmisid meie köögis kartulipannkoogid ja Tom Kha supp Argo ja Jüriga. Detsembris küpsetasime endise kalamajaka Merikese juhendamisel tema lapsepõlve jõulude piparmündipräänikuid ning põlise kalamajaka Anneliisi retsepti järgi piparkooke. Uue aasta esimesel kuul õpetas Ülle Okas meie köögis spinatisupi retsepti ning jagas põnevaid lugusid oma elust ja perekonnast, kes on siin elanud juba mitu põlvkonda. Vabariigi aastapäeva puhul valmistasime veebruaris Danieliga maitsvaid leibasid ning juba märtsikuus kaunistasid meie köögilauda värvilised salatid ja leivakatted meie särava Bianka Soe õpetusel. Aprillis jagas Pavlo kahte erinevat borši retsepti – Lääne-Ukraina talvist ja Lõuna-Ukraina suvist.

 

Hooaeg sügis 2022 – kevad 2023 oli väga meeleolukas ja suur tänu kõikidele juhendajatele ja osalejatele!

Oktoobris tegime õunatoite koos Maru Metspaluga, novembris valmistasime ajatut külmlauda põliste Kalamaja prouade Anneliis Tõldsepa ja Aita Rauaga, detsembris küpsetasime Jelena Rootamm-Valteriga piparkooke, jaanuaris tuli Pelgulinnast külla Daniel Teichmann, kellega koos valmisid maitsvad õllega kergitatud leivad, sõbrakuul küpsetasime Merike Ojamaaga roosasid piparmündipräänikuid, teatrikuul sai Teoteatri Kristiine Truuga kõht kolme erinevat suppi täis, aprillis tegime Salme Teatri eestvedaja Kristjan Arunurmega muuhulgas juustust ürdi-vürtsiputru ja mune Birminghami moodi ning mais käisid Mehhiko vanaemade tarkusi jagamas Kalamaja mehhiklased Secret Mexican Societyst.