Näitus Lühikese jala väravatornis: “Metapsüühiline Tallinn”

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumisse kuuluvas Lühikese jala väravatornis (Lühike jalg 9 a) võib veel aprilllikuus näha näitust “Metapsüühiline Tallinn”, mis põhineb 1930. aastatel tegutsenud Eesti Metapsüühilise Seltsi arhiivi materjalidel.

Neljapäeval, 21. aprillil kell 18 tutvustab näitust Tallinna paranähtustega tegelejatest ajaloolane ja näituse kuraator Toomas Abiline.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumisse kuuluvas Lühikese jala väravatornis saab viimaseid päevi vaadata näitust “Metapsüühiline Tallinn”, mis põhineb 1930. aastatel tegutsenud Eesti Metapsüühilise Seltsi arhiivi materjalidel. Näitus tutvustab sõjaeelse Tallinna okultiste, nende organiseeritud seltse ja ühinguid ning „uuringute“ tulemusi. Loe näitusest lähemalt

Näituse toimumiskoht, Lühikese jala väravatorn on üks Tallinna tuntumaid kummitustorne, kus end kunagised ajad end aeg-ajalt ilmutavad.

Näituse kuraator: ajaloolane Toomas Abiline
Kujundaja: Anne Järvpõld.

Osalemine piletiga 8/5 €.

 

ERITELLIMUSEL KURAATORITUND
Vähemalt 10 inimese osalusel saab tellida kuraatoritundi, kus näituse koostaja Toomas Abiline kõneleb teemast lähemalt ja tutvustab ekspositsiooni.
Kestus 1 tund, osalemine muuseumipiletiga 8/5 €.

Metapsüühiline Tallinn

Näitus tutvustab sõjaeelse Tallinna okultiste, nende organiseeritud seltse ja ühinguid ning „uuringute“ tulemusi.

Läbi aegade on leidunud neid, kes tunnetavad olemise varjatud jõujooni ning väidavad end surnutega suhtlevat ning sealpoolseid sõnumeid vahendavat. Need on mitmesugused meediumid ja selgeltnägijaid, okultistid ja esoteerikud.
Näituse toimumiskoht, Lühikese jala väravatorn on üks Tallinna tuntumaid kummitustorne, kus end aeg-ajalt ilmutab viirastusmunk, mungarüüs kannatust väljendava ilmega mees. Viirastusmunga fenomeni asus 1930. aastatel innukalt uurima Tallinnas tegutsenud Psüühiliste Uuringute Selts, salapäraste fenomenide uurimisele pühendunud ühing. Seltsi liikmed kogusid andmeid munga ilmumistest ning püüdsid viirastusega meediumi abil kontakti saada.

1930. aastatel oli Tallinnas paranormaalsete nähtuste uurimine moeasi, Eesti pealinna kutsuti koguni Põhja-Euroopa okultistide peakorteriks. Ajalehtedes ilmusid kõmulised teated seanssidest meediumidega ning erinevate „okultsete fenomenide“ kirjeldused.

Näitus tutvustabki omaaegsete kuulsuste, hüpnotisöör Bernhard Johansoni ja meedium Mai Kalamehe tegevust ning teise parauuringutele pühendunud ühingu, Eesti Metapsüühilise Seltsi toimetamisi.
Näitusel saab teada, mida ennustas Mai Kalamees Eestile aastaks 2000, kuidas ta kirjeldas Pirita kloostri elu enne selle hävingut ning millist saatust ennustas Jossif  Stalinile. Lugeda saab ka viirastusmunga sõnumit oma kaasaegsetele.

 

Näituse kuraator: ajaloolane Toomas Abiline
Kujundaja: Anne Järvpõld.
Näitusel saab näha ka 1994. aastal valminud filmi “Tallinna kummitusmajad” (Eesti Telefilm).


ERITELLIMUSEL KURAATORITUND:  vähemalt 10 inimese osalusel on võimalik tellida kuraatoritundi, kus näituse koostaja Toomas Abiline kõneleb teemast lähemalt ja tutvustab ekspositsiooni. Kestvus 1 tund, osalemine muuseumipiletiga 8/5 eurot

1930. aastatel oli Tallinnas moes paranormaalsete nähtuste uurimine. Foto Tallinna Linnamuuseumi fotokogu tlm_f9863