Peipsi vana usk: Pavel Varunini ikoonid ja graafika Tallinna vene muuseumis

Näitus tutvustab Eesti vanausuliste usku, igapäevaelu ja traditsioone meie kaasaegse Pavel Varunini loomingu kaudu.

2.12.2017 – 30.04.2018

Pavel Grigorievitš Varunin (sünd. 12.05.1961, Tartu) – Eesti Vanausuliste Koguduste Liidu esimees ja Vanausuliste Kultuuri- ja Arendusühingu juht. Pikki aastaid mitmete Eesti vanausuliste kultuuri uurimisele ja säilitamisele pühendatud ettevõtmiste õhutaja ja organisaator.

Nii Eestis kui ka mujal maailmas on Pavel Varunin tuntud professionaalse kunstnikuna. Tema loomingusse kuuluvad puulõige, trükiste kujundamine ja ehtvenelikus vormis graafika – vene lubok (rahvapilt).

Käesoleval näitusel on esindatud Pavel Varunini puulõike-tehnikas ikoonid ja lubokid, mis käsitlevad nii sakraalseid kui igapäevaeluga seotud teemasid.

Lubok, mis jõudis vanausuliste keskkonda 18. sajandil, käsitleb lühitekstide ja kirevate piltide abil tavainimese muresid ja rõõme ning tuletab meelde kõige olulisema – usukindluse ja vagaduse. Lubok, nagu iga gravüür, eeldas „suurt tiraaži“ ja oli väga levinud kristlikus keskkonnas.

Pavel Varunini lubokkide süžeed on pühendatud muinasvene headele tavadele. Siin leidub igale ühele midagi huvitavat: peen huumor ja iroonia, didaktiline manitsus, elu- ja raamatutarkused, vaimu ja usulugu.

Näituse valmistasid ette: Maria Smorževskihh-Smirnova, Zurab Jänes.