Fotomuuseumi suvenäitus “Enne valguse kustumist” 1.06-27.08.18

Fotomuuseumi suvenäitusel saab näha valikut 1938. aastal Eesti Vabariigi 20. sünnipäeval öösel klaasnegatiivile jäädvustatud võtteid Tallinnas illumineeritud majadest.

1938. aasta 24. veebruaril tähistati Eesti Wabariigi XX sünnipäevaaastat. Noor riik oli selleks ajaks suurematest probleemidest üle saanud ja juubelipidustusi korraldati põhjalikult ja täiel südamel. Igal pool Eestis toimusid paraadid ja aktused, kuid tähtsaks peeti ka tähtpäeva puhul ümbruse korrastamist ja majade ning tänavate kaunistamist. Eriti kolmekümnendatel aastatel sai suuremates linnades tavaks kasutada tollal tänavavalgustuses uudset elektrivalgust ka majade fassaadide illumineerimisel ehk valgusega kaunistamisel. Seda võimsat valgusemängu tuldi aastapäeval nautima lähedalt ja kaugemaltki. Eriti rohkelt ja uhkelt kasutati valgustust Tallinnas. Kirgas elektrivalgus mõjus talvisel aastaajal pimeduse ja hämarusega harjunud inimestele enneolematult võimsana. Aastapäeva õhtul jalutaski tänavatel inimesi ohtralt ringi, nautides elektrivalgust. 1938. aasta 22. veebruari õhtuks olid ka ajakirjanikud kutsutud pealinna piduliku väljavalgustamise tulemusi vaatama.

Näitusel olevate ööpildistuste autoriteks on Eesti Vabariigi üks esimesi kutselisi pressifotograafe – Hans Soosaar (1903-1961) ning arhitekt-insener ja fotoentusiast, baltisakslane Otto Grohmann (1887-?).

Näitus jääb avatuks kuni 27. augustini.