Näitus Fotomuuseumis: “Fotorühmitus BEG 45” 23.01-07.06.2020

Fotomuuseumi galeriis on alates 23. jaanuarist avatud retrospektiivnäitus “Fotorühmitus BEG 45“.

1975. aastal Tallinnas sündinud fotorühmitus BEG värskendas suuresti 1970. aastate lõpu Eesti fotokunstimaastiku üldpilti. Rühmituse asutasid Teaduste Akadeemia Geoloogia Instituudi egiidi all Jevgeni Klimov (1946-1996), Galina Kuljus (1949) ja Boris Telitsõn (1949), hiljem liitusid sellega Ene Kärema (1948) ja Tiit Paalmäe (1948).

Esimest korda astuti avalikkuse ette Tallinnas Pegasuse kohvikus 1975. aasta augustis, sellele järgnesid mitmed väljapanekud tollases Kunstiinstituudis ja “Fototornis” Kiek in de Kök. Edaspidi eksponeeriti oma töid veel Prantsusmaal, Leedus, Lätis ja Venemaal. Fotorühmitus BEG jäi näitustel ja fotokonkurssidel silma, pälvis auhindu ja diplomeid, oli kajastatud kohalikus ja välismaises ajakirjanduses ning televisioonis. Rühmituse aktiivne tegutsemisperiood lõppes 1970. aastatega.

BEGi liikmed kasutasid julgelt ja loominguliselt mitmeid, tollal veel vähe kasutust leidnud fototehnoloogilisi võimalusi, suurendades oma näitusetöid aerofoto materjalidele, toonides ning koloreerides pilte jne. Fotorühmituse eesmärk oli luua terviklikke näituseprojekte, mille teosed valmisid tihti ühistöödena. Sellised on näiteks Kärema ja Paalmäe lasteteemalised fotod, aga ka Klimovi ja Kuljuse lennujaamas pildistatud aktiseeria. Rühmitusena oldi väljas jõuliselt sotsiaalsete ja keskkonnateemadega, kõneldes legendaarse Eesti visuaalkultuuri arendaja ja fotokunstniku Peeter Toominga (1939–1997) sõnul vahel leebelt, aga mõnikord ka jõhkralt või isegi halastamatult.

Fotonäitusel on eksponeeritud 38 originaalteost ja kaks autorifilmi.

Näitus jääb avatuks kuni portree-aasta näituse avamiseni 14.05.2020

 

Kuraatorid: Tanel Verk ja Maruta Varrak

Täname: Galina Kuljus, Ene Kärema, Merike Neidorp, Tiit Paalmäe, Sirje Runge ja Boris Telitsõn

Siit avaneb näituse virtuaaltuur kuraator Tanel Verk`iga!