Fotomuuseumi salatrepi galerii: Laura Arum-Lääts ja Kudres Lääts “Lapsepõlve suvede maal”

Kuni 5. veebruarini esinevad Fotomuuseumi salatrepi galeriis Laura Arum-Lääts (1984) ja Kudres Lääts (1979) ühise näitusega, mis viib vaataja põgusale teekonnale ühte hääbuvasse linnakesse Kesk-Siberis.

Näitus koosneb möödunud suvel Moskvas ja Prokopjevskis pildistatud fotodest, nii digi- kui analoogkaameraga. Pildid moodustavad jada, millest rullub lahti lugu.

“Minu lapsepõlve suvedel on kivisöe ja umbrohu aroom. Veetsime õega oma suved ema lapsepõlvekodus Siberis Prokopjevskis, kus nii ahju köeti kui teeauke parandati kivisöega. Vanaisa ja kõik meie teised meessugulased olid kaevurid. Sugulaste vahet sõitsime trammiga. Peatusesse sammusime läbi Aerodromnõ alevi, mis oli sõja ajal lennuväli, ja koirohtu ning takjaid täis kasvanud tühermaa. Täpselt nii on see tänaseni. Ainult, et sugulased pole söekaevurid,” kirjeldab Laura näituse tagamaid. “Laura on rohkem kohalik, mina külaline, kes Siberi erisustega leppida püüab,” lisab Kudres, kes on antud näituse jaoks talletanud teekonna alguse ja lõpu.

Prokopjevski linn paikneb Kesk-Venemaal. See sai alguse 1918. aastal piirkonnas, kus leidub rikkalikult kivisütt. 18. sajandist pärit väikesest külakesest kujunes 1920-tel Kuznetski basseini suurim kivisöe kaevandamise keskus. Prokopjevskis kaevandati ja rikastati kivisütt, aga toodeti ka kaevurilampe.

Laura Arum-Lääts ja Kudres Lääts on abikaasad, kes töötavad koos Ursula Drake varjunime all. “Lapsepõlve suvede maal” on nende esimene avalik väljapanek. See on esimene jagu kaheosalisest näitusest, milles fotokunstnikud võtavad fookusesse oma päritolu. Näituse järg viib Kudrese lapsepõlvekantsi PMR-i ehk Transnistriasse, väikesesse tunnustamata riiki Moldova ja Ukraina vahel.

Näitus jääb avatuks 5. veebruarini.


Zenkovski park möödujatega
Laura Arum-Lääts
2017