6. aprillil Hortus Musicuse kontsert kavaga “Renessanssmosaiik” Tallinna linnaelumuuseumis

Muuseumimuusika kontserdisari kutsub 6. aprillil külla Linnaelumuuseumisse. Pika ja kireva ajalooga kaupmehemajas (Vene tn 17) võtab külalised vastu Hortus Musicus kavaga “Renessanssmosaiik”. 

Tallinna Linnamuuseumi 85. sünnipäeva-aastale pühendatud kontserdisari “Muuseumimuusika” toob nähtavale muuseumid kui eripalgelised kontserdikohad. Aasta jooksul saab Tallinna Linnamuuseumi filiaalides kuulata mitmesugust ajaloolisse keskkonda sobivat muusikat. Kontsert pidi toimuma algselt 15. veebruaril, nüüd aga toimub kolmapäeval, 6. aprillil.

 

Ansambel Hortus Musicus

Kolmapäev, 6. aprill kell 19.00
Ansambel Hortus Musicus kavaga “Renessanssmosaiik”

Renessansiaegne Euroopa oli erinevate rahvaste ja nende kultuuride sulatusahi. Kui karjane võis veeta kogu oma elu ühes mäekurus, siis aadlikud, sõjamehed, kaupmehed ja kaunite kunstide viljelejad – poeedid, kunstnikud ja muusikud rändasid riigist riiki, õukonnast õukonda. Me eksime, kui arvame, et tänasele päevale omaste kiirete kommunikatsiooni- ja transpordivahendite puudumine tol ajal Euroopa erinevaid piirkondi isolatsioonis hoidis. Tolleaegne muusika on vastupidise kinnituseks hea näide. Kuulsamate heliloojate looming levis üle riigipiiride, nende populaarseimad palu võib kohata arvukates trükitud kogumikes ja käsikirjades üle terve mandri. Ja kuigi iganädalasi edetabeleid ei koostatud, võime nendes allikates leida tõelisi hitte, mida teati, lauldi-mängiti Lissabonist Uppsalani, Veneetsiast Londonini.

Renessanssmuusika on äärmiselt mitmekesine. Äärmuste, näiteks ühelt poolt range kontrapunkti reeglite järgi komponeeritud liturgilise muusika ja teiselt poolt elurõõmust pulbitseva tantsumuusika ja mõnikord lausa labasevõitu joogi- ja vemmallaulude vahele jääb tohutu palett erinevaid värve, meeleolusid ja karaktereid. See on lõputu varanduse allikas, mida kuulates me nüüd ikka veel, pool aastatuhat hiljem, suurt naudingut võime tunda.

Hortus Musicuse musitseerimist iseloomustab ennekõike stambivaba ja loominguline suhtumine meist ajaliselt, ent mitte sisuliselt kaugesse muusikasse. Sattumata küll otsesesse vastuollu n-ö autentse või ajalooliselt informeeritud musitseerimislaadiga, ei ole Hortus Musicus seda kunagi pidanud eesmärgiks omaette. Seetõttu kõlavad ansambli kontserdid ja salvestused värskelt, arusaadavalt ja jõuliselt – see on tänapäeva inimeste elav muusika.

Kontsert on tasuta. Tulenevalt muuseumimaja eripärast on piiratud hulk pileteid saadaval üksnes eelmüügis registreerimisega!

Osalemiseks registreeri end
Fienta kaudu SIIN

Kontserdisarja toetab Eesti Kultuurkapital.

Tallinna Linnamuuseumil on õigus teha kavas muudatusi.

Tallinna Linnamuuseum tähistab 2022. aastat Tallinna mälu aastaga, mille moto on “Hoia. Mäleta. Jaga.”  Nende märksõnade all toimub aasta jooksul palju põnevat, hoia sündmustel silma peal muuseumi kodulehel ja Facebookis.

Eesti Kultuurkapital